Da imaju i oni koji nemaju

Delhaize Serbia i Banka hrane Beograd

Trgovinski lanac Delhaize Serbia i Banka hrane Beograd svakog dana obezbeđuju voće i povrće za ishranu najsiromašnijih građana Srbije.

U Srbiji se procenjuje da 26,1 odsto stanovništva živi ispod granice siromaštva, što je u proseku četvrtina ukupne populacije, a nemaštinom su pogođena i deca mlađa od 14 godina. U Evropi taj procenat je niži samo za jedan odsto i iznosi 25 odsto, dok se 90 miliona tona hrane baci. Kroz ovaj projekat zajedničkim snagama pravimo prve korake u cilju pomoći rešavanju problema siromaštva i gladi efikasnim korišćenjem viškova hrane na način koji se godinama primenjuje u Evropi.

Nakon što je kompanija Delhaize Srbija donela odluku da u svojim prodavnicama nudi isključivo prvu klasu voća i povrća, došlo je povećanja količine hrane koja će se donirati, a koja je kvalitetna i jestiva. Kao najveći maloprodavac u zemlji, kod koga namirnice kupuje gotovo svaki građanin Srbije, osetila se potreba da obezbedimo hranu i za one koji nemaju. Donacijom voća i povrća koje se ne proda obezbeđujemo sveže namirnice, svakog dana i velikim količinama za ishranu onih kojima je pomoć potrebna.

Do prvog avgusta ove godine iz objekta Maxi u Pirotu voće i povrće distribuirano je za korisnike iz Pirota.Istraživanje sa terena pokazalo je veću potrebu za istim na teritoriji Bele Palanke pa smo zbog toga odlučili da projekat prebacimo na korisnike udruženja Te Deum – Bela Palanka. 
Kombi vozilo koje prevozi korisnike svakog ponedeljka, srede i petka preuzima i dovozivoće i povrće u udruženje. Kako to izgleda pokušaćemo da vam dočaramo keoz fotografije. Od kolikog je značaja ovakva vrsta donacije korisnicima i njihovim porodicama pokazuju i fotografije korisnika koji su polako počeli da pripremaju zimnicu. Vaspitačice iz dnevnog boravka sve preostalo voće i povrće uredno spakuju i pošalju korisnicima da ponesu svojim kućama.